Îngrijirea lunară din perioada menstruației ar trebui să fie o normalitate, însă pentru multe adolescente și femei din România, ea rămâne un privilegiu. Peste 400.000 de adolescente din România se află în risc de sărăcie și excluziune socială. Multe dintre ele nu își permit sau nici măcar nu știu cum se folosesc tampoanele și absorbantele. Unele ajung să lipsească de la școală în acea perioadă a lunii, din cauză că nu au bani pentru produse de igienă. Ziua mondială a igienei menstruale este marcată în fiecare an pe data de 28 mai, scopul fiind conștientizarea importanței igienei menstruale. Data de 28 a fost aleasă deoarece aceasta reprezintă durata medie a ciclului menstrual.
Tema din acest an a Zilei mondiale a igienei menstruale este normalizarea menstruației, iar normalizare vine din mai multe direcții: educația privind menstruația și igiena menstruală, inclusiv combaterea stigmatului din jurul menstruației, precum și accesul la produse menstruale.
Aproape 5 milioane de românce au menstruație. Pentru unele dintre ele, produsele menstruale reprezintă un lux.
Aproape 5 milioane de românce au menstruație. Peste 700.000 dintre ele sunt adolescente, iar dintre acestea, mai mult de jumătate – peste 400.000 de adolescente – se află în risc de sărăcie și excluziune socială. Practic, pentru aceste tinere, produsele menstruale sunt un lux pe care multe nu și-l permit.
Pe lângă lipsa accesului la aceste produse, vorbim și despre lipsa de educație din jurul menstruației – de multe ori, fetelor nu li se explică nici acasă, nici la școală ce înseamnă menstruația și o igienă menstruală corectă. Așa se face că menstruația ajunge să fie însoțită de sentimente de rușine.
Cupele menstruale pot fi refolosite timp de câțiva ani.
Cupele menstruale reutilizabile pot fi o alternativă la tampoanele și absorbantele clasice. Ele pot fi refolosite timp de câțiva ani, iar trecerea la cupe mestruale ar reduce semnificativ cantitatea de deșeuri.
În fiecare an, aproximativ 20 de miliarde de produse menstruale folosite ajung la gunoi. În medie, o femeie are menstruație timp de 38 de ani și produce în jur de 300 de kilograme de deșeuri numai din tampoane, absorbante și ambajalele lor.
Combinând cunoștințele medicale ale specialiștilor și experților în ginecologie și sănătate pelvină, INTIMINA a creat o gamă completă de cupe menstruale adaptate stilului de viață al femeilor moderne, de la cele conice la cele pliabile, până la cele cu fixare în partea de sus a vaginului, în jurul colului uterin.
Cupa menstruală trebuie dezinfectată între menstruații – cu ajutorul produselor speciale de curățare sau prin fierbere într-un recipient cu apă – iar în timpul menstruației, ea poate fi scoasă și clătită cu apă sau dezinfectată folosind spray-uri speciale, iar apoi refolosită. La inserarea cupei menstruale este indicată folosirea unui lubrifiant.
Durata medie de utilizare a cupei fără a fi golită sau schimbată este de 6-8 ore, în funcție de fluxul fiecărei femei.
Te-ar putea interesa si
-
Vrei să ştii cȃt de mare este inima ta? Strȃnge pumnul! #Apecurateasumate
-
Alegem să sărbătorim Pacea din interior. „Ape curate asumate” în inima ta
-
TOP cȃstigători Desen Stȃngaci, inspirat de „Ape curate asumate”
-
Ȋmpreună, de Ziua Mondială a Prieteniei, la “Ape curate asumate”
-
Drumetiile: de ce sunt atat de benefice pentru sanatate?