May 30, 2023

Medicamentele cu risc mare. De ce este fentanilul atât de periculos

Numai în SUA au murit, în 2021, peste 106.000 de persoane din cauza supradozei de medicamente precum fentanil. Peste 1.100 au fost adolescenți. Supradoza acestor pastile a dus la o creștere îngrijorătoare a deceselor.Când este periculos un medicament  FOTO Shutterstock

Când este periculos un medicament FOTO Shutterstock

Opioidele sintetice, care implică în principal puternicul medicament fentanil, sunt principala cauză a deceselor prin supradoză, cu o creștere generală de aproape 7,5 ori între 2015 și 2021. Cel puțin asta arată Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA. Supradozele și intoxicațiile sunt a treia cauză principală de deces la copiii și adolescenții cu vârsta de până la 19 ani, potrivit CNN.

Fentanilul este un analgezic opioid sintetic utilizat ca anestezic general și în tratamentul durerilor cronice și severe. Este eliberat doar pe bază de rețetă specială pentru substanțe narcotice. Este utilizat ilicit ca drog, adesea în asociere cu heroină sau cocaină.

În 2022, Administrația americană de combatere a drogurilor a confiscat peste 50 de milioane de pastile cu prescripție medicală false și peste 10.000 de kilograme de fentanil. Toate acestea vin în contextul în care otrăvirile cu fentanil în rândul adolescenților și al tinerilor adulți care consumă, fără să știe, pastilele cu fentanil vândute ilegal sub masca unui medicament mai puțin puternic creează tot mai multă îngrijorare.

„Este un drog opioid extrem de puternic”

Este posibil ca mulți oameni să nu știe despre fentanil și despre utilizările sale legitime. Medicamentul este util și poate salva vieți, dar ca și orice medicamente, terbuie să știm ce îl face periculos.

Dr. Leana Wen, analist medical la CNN, medic de urgență și profesor de politică și management în domeniul sănătății la Universitatea George Washington Milken Institute School of Public Health, a explicat despre acest medicament.

Fentanilul este un drog opioid extrem de puternic. Este între 50 și 100 de ori mai puternic decât morfina, care este un alt medicament opioid comun. Există utilizări medicale legitime pentru fentanil. De exemplu, pacienții bolnavi de cancer care au dureri îngrozitoare pot simți ușurare cu un plasture sau o pastilă de fentanil. Sau cineva care tocmai și-a rupt brațul și are nevoie de o ameliorare imediată a durerii ar putea beneficia de o injecție cu fentanil”, a explicat dr. Leana Wen.

Totuși, mai arată ea, majoritatea cazurilor de supradoză nu se datorează faptului că fentanilul a fost deturnat de la un scop medical legitim. „O mare parte din fentanil este produsă în laboratoare ilegale, clandestine. Acest fentanil sintetic utilizat ilegal este cel mai des asociat cu decesele recente cauzate de supradoze”, a mai explicat ea.

Ce face ca fentanilul să fie atât de periculos

Fentanilul, ca și alte opioide, provoacă somnolență și sedare. Cineva care ia prea mult fentanil își va pierde cunoștința și va înceta să mai respire. În câteva minute, ar putea muri pentru că nu respiră și nu organele interne nu mai primesc oxigen”, a mai arătat ea.

Deoarece fentanilul este un opioid atât de puternic, consumul chiar și a unei cantități mici poate fi mortal. Dar un alt element care face ca fentanilul să fie atât de periculos. „Este faptul că mulți oameni pot să nu fie conștienți de faptul că iau acest drog puternic. Acesta este foarte ieftin de fabricat, astfel încât unii traficanți de droguri amestecă fentanilul cu alte substanțe ilicite, cum ar fi heroina, benzodiazepinele, cocaina, MDMA (cunoscută în mod obișnuit sub numele de ecstasy sau molly) și metamfetaminele. Fentanilul poate fi, de asemenea, transformat în pastile și poate fi amestecat cu alte pastile contrafăcute. Unii oameni pot crede că iau un opioid mai puțin puternic, cum ar fi oxicodona, dar de fapt primesc fentanil”, a mai explicat specialista.

Antidotul care poate salva viața

Ea a mai arătat că există un antidot numit naloxona, care poate inversa efectele opioidelor, inclusiv ale fentanilului. Naloxona este disponibilă sub formă de spray nazal și sub formă de injecție intramusculară.

Aș sfătui cu tărie pe oricine folosește opioide – fie că este vorba de opioide prescrise sau de droguri ilegale – să aibă naloxonă la el. Dacă iau o supradoză, ei înșiși nu își pot salva viața, dar persoanele care pot fi în preajma lor pot ajuta la resuscitarea acestora. În plus, aceștia ar putea spune în prealabil prietenilor și familiei unde se află naloxona, astfel încât persoanele din jurul lor să le-o poată administra dacă sunt găsiți fără reacție”, a mai arătat ea.

De asemenea, ea a mai atras atenția că este, practic, imposibil să diferențiezi o pastilă contrafăcută. „Uneori, medicamentele contrafăcute arată diferit față de medicamentele adevărate, deoarece vin într-un ambalaj de calitate slabă sau au o formă, marcaje sau culori neregulate, dar adesea arată aproape identic. De asemenea, nu vă puteți da seama doar prin simpla privire dacă poate fi contaminat cu fentanil”, mai spune ea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *