July 15, 2024
Condimentele de Crăciun

Condimentele de Crăciun

Există câteva condimente, precum portocala sau scorțișoara, a căror mireasmă duc cu gândul la Crăciun deoarece sunt nelipsite din preparatele tradiționale de pe masa de sărbători.

Scorțișoara este în topul condimentelor care duc cu gândul la Crăciun și la bunătățile din perioada sărbătorilor. Scorțișoara este o mirodenie a cărei mireasmă nu trebuie să lipsească în această minunată perioadă a anului. Poate fi adăugată în deserturi sau băuturi calde. Dacă urmăm un regim de slăbire, un vârf de linguriță de scorțișoară adăugat în preparate accelerează arderea grăsimilor. În plus, scorțișoara reduce poftă de mâncare și oferă sățietate.

În sezonul rece, nucșoara este un alt condiment care duce rapid cu gândul la Crăciun. Nucșoara este înrudită cu scorțișoara și sunt folosite adesea împreună, în mâncăruri, deserturi și ceaiurile fierbinți.  De asemenea, nucșoara poate fi folosită și în preparea ouălelor, pastelor, cărnii de pui sau peștelui.

Coaja de lămâie sau portocală. Mirosul de portocală duce rapid cu gândul la cozonaci, la diverse prăjituri tradiționale sau la vinul fiert. Au un conținut ridicat de vitamina C. De asemenea, sunt bogate în nutrienți, fibre și compuși vegetali precum polifenoli. Pot fi folosite și în dulcețuri, ceaiuri sau siropuri.

Cimbrul. Pe masa de sărbători nu pot lipsi preparatele tradiționale din porc – cârnații, sarmalele, toba, fripturile – care fac parte din festinul culinar din această perioadă.  Cimbrul este bogat în vitamina C, vitamina A, vitaminele B și minerale precum mangan, magneziu, zinc, potasiu, calciu și fier.

Cuișoarele sunt alte condimente care ne trimit cu gândul la sărbători. Sunt condimente nelipsite din turta dulce, prăjiturile de Crăciun sau deserturile cu mere. Cuișoarele sunt printre cele mai apreciate condimente din gastronomie și remedii naturale.