October 10, 2024
De unde provine suferința. Cum scăpăm de ea?

De unde provine suferința. Cum scăpăm de ea?

Alegem frecvent să suferim în tăcere, fără să fim conștienți că este calea sigură spre boală. Secretul vindecării stă în schimbarea mentalității.

Suferința în tăcere duce la depresie FOTO arhivă Adevărul

Zilnic ne confruntăm cu mult stres, în special la job, dar și în familie și cercul social. Dacă lipsește conștiența și inteligența emoțională, creierul va crea ceea ce specialiștii numesc sinapsele neuronale ale suferinței.

Se ajunge chiar la o suferință prin simpatie, pe principiul „dacă ceilalți suferă, trebuie să sufăr și eu”. Organismul poate produce cortizol, numit și hormonul stresului, sau serotonină, cunoscută și ca hormonul fericirii. Totul depinde de propriile noastre acțiuni.

„Creierului îi plac, de obicei, rutinele, chiar dacă sunt distructive. De aici apare și starea de victimizare. Din păcate, sunt persoane cărora le place să sufere”, explică psihologul Stelian Chivu.

Suferința îmbracă mai multe forme. Cea mai cunoscută este suferința fizică, dar suferința poate fi și emoțională, generată de iubire, pierderi și despărțiri. Mai este și o suferință mentală sau psihologică, asociată cu depresia.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, peste 264 de milioane de persoane suferă în prezent de depresie, boli psihice și tulburări mentale.

Suferința duce la depresie

Toate acestea duc finalmente la îmbolnăvire, dacă nu sunt tratate eficient și la timp. Suferința poate fi și spirituală și ține de orientarea religioasă a fiecăruia. Suferința este însoțită, de obicei, cu alte stări negative, cum este disperarea, grija, frica, agitația, confuzia, nervozitatea și anxietatea.

„Frica de suferință este de multe ori mai rea decât suferința însăși. Există și o suferință falsă, când ne este frică de ce se poate întâmpla într-o anumită situație. Suferința ne poate limita, condiționa sau bloca, dar poate și să ne impulsioneze, dinamizeze și să ne facă mai înțelepți”, punctează psihologul Stelian Chivu.

Într-o primă etapă, cei mai mulți dintre noi neagă suferința, de cele mai multe ori pentru că nu le vină să creadă că li se poate întâmpla așa ceva. Următoarea fază este să caute un vinovat și să înceapă să acuze diverse persoane pentru necazul prin care trec. La scurt timp se instalează depresia.

Vindecarea vine prin vise

Cei în cauză sunt dominați de furie, frustrare, revoltă, în special când realizează că nu pot face nimic în anumite situații, cum este pierderea unei persoane dragi. În ultima etapă, intervine acceptarea, iar cei mai mulți dintre cei care suferă trec mai departe.

„Cel mai ușor se poate scăpa de suferința mentală, pentru că mentalul declanșează practic celelalte suferințe. Secretul este să schimbăm programul de suferință cu altele ce țin de sănătate și optimism”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Mulți dintre noi folosesc programe negative de genul „numai prin suferință se poate evolua” sau „suferința nu poate fi evitată”. Sunt și persoane care cred că sursa fericirii lor este în exterior și trebuie să depindă mereu de cineva sau ceva ca să fie fericiți.

„Este important să te imaginezi sănătos și fericit, pentru că visele creează rețele neuronale și ne ajută să ieșim din rutina suferinței. Acesta se diminuează și dispare când îi găsești sursa și o vindeci”, conchide psihologul Stelian Chivu.