October 11, 2024
Top 5 mituri despre somn

Top 5 mituri despre somn

În ultimii ani știința somnului s-a dezvoltat considerabil, aducând din ce în ce mai multe informații despre activitatea care ne ocupă o treime din zi. Impactul somnului asupra sănătății și asupra calității vieții ar trebui să ne impulsioneze să acordăm somnului atenția cuvenită. Cu toate acestea, miturile legate de somn circulă în continuare. Citește articolul și află care sunt cele mai populare mituri legate de somn și care este adevărul din spatele lor!

Îți poți învăța organismul să funcționeze cu mai puțin somn

Unul dintre cele mai frecvente mituri despre somn este legat de obișnuirea corpului să funcționeze cu durate mai mici de somn. Atunci când somnul este restricționat, nivelul de somnolență și incapacitatea de a rămâne treaz cresc treptat de-a lungul timpului. Studiile efectuate în acest sens au demonstrat că reducerea duratei somnului conduce la scăderea susținută a performanței. În plus, persoanele care lucrează în ture de noapte se confruntă cu rate mai mari de mortalitate de orice cauză.

Dacă poți adormi „oricând și oriunde”, ai o relație sănătoasă cu somnul

Somnolența excesivă din timpul zilei sau capacitatea de a adormi oricând, în orice loc, pot fi rezultate ale deficitului de somn. Astfel, ușurința cu care poți adormi indiferent de circumstanțe nu evidențiază o relație bună cu somnul, ci mai degrabă o lipsă cronică de somn. De asemenea, somnolența diurnă excesivă poate fi un simptom al sindromului de apnee în somn.

Mulți oameni își pot menține un nivel ridicat de sănătate cu 5 ore de somn sau mai puțin

Scăderea habituală a duratei somnului la 5 ore sau mai puțin are un impact negativ asupra sănătății, cu consecințe cardiovasculare, metabolice, psihice și imunologice. Deși există persoane care prezintă anumite modificări genetice și pot dormi numai 5 ore fără a impacta negativ organismul, această populație este minoritară. Durata recomandată de somn pentru menținerea unei stări bune este de 7 ore.

Sforăitul este inofensiv

Sforăitul apare ca urmare a trecerii turbulente a aerului ca urmare a obstrucției căilor respiratorii superioare în timpul somnului și a fost asociat cu efecte nefavorabile asupra sănătății. În plus, sforăitul este unul dintre simptomele principale ale sindromului de apnee în somn.

Este mai bine să amâni alarma decât să te trezești când sună prima dată

Studiile au arătat că întreruperea somnului nu are un impact pozitiv asupra calității acestuia sau asupra sănătății. Fragmentarea somnului produsă de amânarea alarmei de trezire este asociată cu efecte negative precum scăderea flexibilității mintale sau schimbarea dispoziției.

În concluzie, somnul joacă un rol important în menținerea stării de bine a organismului.