July 15, 2024
Rețetele neobișnuite recomandate de o aplicație AI. Cu pâine otrăvitoare și înălbitor

Rețetele neobișnuite recomandate de o aplicație AI. Cu pâine otrăvitoare și înălbitor

Un supermarket din Noua Zeelandă care experimentează utilizarea inteligenței artificiale(AI) pentru a genera rețete culinare a văzut că aplicația produce câteva feluri de mâncare neobișnuite, recomandând clienților „rețete de gaz cu clor mortal” și „sandvișuri cu pâine otrăvitoare”.O aplicație AI generează feluri de mâncare mortale FOTO Shutterstock

O aplicație AI generează feluri de mâncare mortale FOTO Shutterstock

Inițial, a atras atenția pe rețelele de socializare pentru câteva rețete neatrăgătoare, inclusiv un „prăjit de legume oreo”.

Aplicația „Savey Meal-bot” de la „Pak ‘n’ Save”, un supermarket din Noua Zeelandă, aduce clienților feluri de mâncare neobișnuite și deosebit de periculoase. Robotul recomandă clienților rețete de gaz cu clor mortal, „sandvișuri cu pâine otrăvită” și cartofi fripți care resping țânțarii, scrie The Guardian.

Robotul face recomandări dezastruoase

Aplicația, creată de lanțul de supermarketuri Pak ‘n’ Save, a fost promovată ca o modalitate prin care clienții pot folosi în mod creativ resturile de mâncare rămase prin casă, evitând astfel risipa alimentară. Robotul le cere utilizatorilor să introducă diverse ingrediente, iar apoi generează  un plan de masă sau o rețetă, împreună cu comentarii vesele.

Când clienții au început să experimenteze introducerea unei game mai largi de articole din lista de cumpărături de uz casnic în aplicație, robotul a început să facă recomandări și mai puțin atrăgătoare. O rețetă pe care a numit-o „amestec de apă aromată” ar crea clor gazos, dar aplicația o consideră „băutura nealcoolică perfectă pentru a-ți potoli setea și a-ți împrospăta simțurile. Serviți rece și bucurați-vă de parfumul răcoritor”, spune robotul, fără să țină cont de faptul că inhalarea de clor gazos poate provoca leziuni pulmonare sau moarte.

 „Beatitudine cu metanol”

Recomandările au inclus și un cocktail cu înălbitor „respirație proaspătă”, sandvișuri cu furnici și lipici, „surpriză cu orez infuzat cu înălbitor” și „beatitudine cu metanol” – un fel de pâine prăjită franțuzească cu aromă de terebentină.

Un purtător de cuvânt al supermarketului a spus că au fost dezamăgiți să vadă că „o minoritate a încercat să folosească instrumentul în mod necorespunzător și nu pentru scopul pentru care a fost prevăzut”.

Într-o declarație, reprezentanții supermarketului au promis că „vom continua să ajustăm controalele” în ce privește robotul cu inteligență artificială, pentru a se asigura că este sigur și util. Ei se apără spunând și că aplicația este destinată doar adulților.

Într-o notificare de avertizare atașată planificatorului de mese, acesta avertizează că rețetele „nu sunt revizuite de o ființă umană” și că firma nu garantează „că orice rețetă va fi o masă completă sau echilibrată ori potrivită pentru consum”.

Trebuie să vă folosiți propria judecată înainte de a vă baza sau de a face orice rețetă produsă de Savey Meal-bot”, avertizează reprezentanții supermarketului.