July 15, 2024
Declanșator sau remediu pentru durerile de cap?

Declanșator sau remediu pentru durerile de cap?

O ceașca mare de cafea dimineața este nelipsită. Pentru multi. Acest obicei poate fi însă dăunător, întrucât, potrivit noilor studii, consumul de cofeină, chiar și ocazional, poate declanșa anumite afecțiuni.Cafeaua poate provoca migrene FOTO Shutterstock

Cafeaua poate provoca migrene FOTO Shutterstock

Cofeina este o metilxantină naturală care este prezentă predominant în cafea. De asemenea, este prezentă în ceai, băuturi energizante și ciocolată, fiind compusul psihoactiv cel mai des consumat la nivel mondial, notează News Medical.

Atenție la doza de cofeină și alte afecțiuni

În mod paradoxal, cafeaua cu conținut de cofeină poate fi atât un declanșator al durerilor de cap, cât și un remediu. Este concluzia la care a ajuns o echipă de oameni de știință de la Universitatea de Medicină din Varșovia, iar rezultatele cercetărilor au fost publicate în revista Nutrients, pe 17 iulie 2023.

Consumul de cofeină, fie regulat sau în mod ocazional are un impact asupra sistemului nervos.

Interesant este cum cofeina are un dublu rol. Poate atât să provoace durerile de cap, cât și să fie un remediu pentru acestea.

De exemplu, s-a dovedit că declanșează dureri de cap asociate cu migrenă, dar ameliorează durerile de cap hipnice, hipotensiunea intracraniană spontană și cefaleea post-puncție durală.

Consumul de cantități moderate de cofeină, adică aproximativ 200-400 mg pe zi, este considerat a fi sigur pentru adulții sănătoși. Excepție fac femeile însărcinate.

S-a observat că aportul de 50-100 mg de cofeină crește vigilența, energia, precizia reacțiilor și capacitatea de concentrare. În plus, îmbunătățește performanța cognitivă, starea de spirit, starea fizică, memoria pe termen scurt și reduce oboseala.

Cu toate acestea, multe efecte adverse, cum ar fi anxietatea, nervozitatea, tremorurile, insomnia și tahicardia, au fost asociate cu consumul de doze mari de cofeină, adică 400-800 mg, o dată.

Persoanelor cu antecedente de convulsii sau hipotensiune arterială le este recomandat să nu facă exces de cofeină, deoarece este foarte probabil ca efectele adverse să își facă simțită prezența. Un aport regulat de doze mari de cafeină a fost, de asemenea, legat de toxicitatea sistemului nervos central și fibrilația atrială la pacienții cu risc ridicat.

Consumul pe termen lung de cofeină declanșează o cascadă de procese fiziologice la pacienții cu migrenă, ceea ce duce la rezultate diferite, inclusiv agravarea durerilor de cap. Deoarece cofeina prelungește starea de veghe, poate declanșa atacuri de migrenă prin mecanismul menționat mai sus.

Conluziile studiului arată că cafeaua poate declanșa și atenua durerile de cap. Deși o doză adecvată de cofeină poate atenua durerile de cap cauzate de migrenă și puncție post-durală, supradozajul poate duce la forme cronice de dureri de cap tensionale și atacuri de migrenă.