April 21, 2024

Cum elimini toxinele după excesele de sărbători

De sărbători există tendința de exagerare cu consumul de alimente, dar și de băuturi alcoolice.

Organismul se încarcă cu numeroase toxine și nu poate să le metabolizeze și să le elimine în mod eficient de unul singur.

Fructele și legumele sunt cele mai potrivite pentru detoxifierea organsimului

Fructele și legumele sunt cele mai potrivite pentru detoxifierea organsimului

Cum putem ajuta noi organismul să elimine toxinele?? Bineînțeles, tot prin alimentație, însă de data aceasta printr-o alimentație sănătoasă care să aibă și efecte benefice asupra sa.

În primul rând, trebuie încurajat consumul de fructe și legume. Acestea sunt o excelentă sursă de vitamine, fibre, au și un conținut crescut de apă – toate acestea având efect favorabil asupra procesului de detoxifiere a organismului.

Fibrele alimentare contribuie la eliminarea toxinelor din organism, dar și a altor produși care pot fi toxici pentru organism – cum ar fi glucidele și grăsimile în exces, având efect favorabil asupra valorilor glicemice și asupra valorilor colesterolului din sânge.

Fructele, legumele și fibrele alimentare nu trebuie să lipsească din dieta zilnică

În afară de fructe și legume, fibrele alimentare se găsesc și în cereale integrale. De aceea, medicii recomandă să consumăm pâinea integrală în detrimentul celei albe, să consumăm cereale integrale în combinație cu lactate degresate sau alături de smootie-uri de fructe.

„Pentru a ajuta organismul să scape de toxinele acumulate după sărbători trebuie să consumăm o cantitate adecvată de fructe și legume sub diverse forme – în salate, sufleuri, ciorbe etc, însă efectele favorabile ale acestora se mențin atunci când acestea sunt consumate în stare crudă – în acestea se mențin și vitaminele, care pot fi distruse prin procedeele termice.

Vitaminele au efecte benefice asupra imunității, funcționării sistemului cerebral, efect antioxidant, protejând asupra infecțiilor, răcelilor, inflamațiilor și a altor procese toxice ce au loc la nivelul celulelor organismului cu efecte asupra tuturor sistemelor și organelor contribuind astfel la buna funcționare a organismului“.

Produsele lactate contribuie la epurarea organismului de compușii toxici

Pe lângă fructe, legume și cereale integrale este recomandat și consumul de lactate cu un conținut redus de grăsime, în special iaurt și chefir care au și acestea numeroase efecte benefice asupra organismului, activând flora intestinală, dar și a compușilor nutritivi –necesari organismului. Lactatele contribuie de astfel la asigurarea unui tranzit intestinal adecvat și ajută la epurarea organismului de compușii toxici.

Apa are și rol de vehicul la nivelul organismului, ea intră în compoziția sângelui și ajută la procesul de vehiculare și eliminiare a substanțelor toxice din organism atât la nivelul tubului digestiv, cât și la nivel renal, la procesul de respirație celulară și pulmonară“.

Pe lângă alimentație, în procesul de detoxifiere și de buna funcționare a organismului, un rol important îl are și stilul de viață sănătos și anume efectuarea de activități fizice, cel puțin 30 de minute în fiecare zi, cu rol benefic în activitatea tuturor sistemelor – în special cardiovascular, cerebral, digestiv, renal, dar și la nivel metabolic prin efecte asupra scăderii glicemiei, a colesterolului.