July 15, 2024
Doamna cu ciocolată artizanală

Doamna cu ciocolată artizanală

Roxana Știrbu, o doamnă frumoasă, distinsă și pasionată de munca. Este inginer de profesie, dar în 2015 a fondat Atelierul Guilty Pleasure, de ciocolată artizanală. Pentru că, spune chiar ea, „dintre toate plăcerile vinovate, cea mai nevinovată este ciocolata”. Este deja un nume cunoscut, fiind și unul dintre cei doi maître chocolatier din România.

Din anul 2014, susține ateliere de ciocolată artizanală pentru companiile din România, alături de partenerii săi de la Wellbeing.ro, în care invită angajații să descopere Filosofia ciocolatei: cum se prepară desertul preferat al tuturor timpurilor.

Mai jos interviul realizat de Psychologies.

Psychologies: Cine este Roxana Știrbu? Care a fost parcursul dvs. personal și profesional până în prezent?

Roxana Știrbu: Sunt un om care și-a descoperit pasiunea de a oferi savoarea gustului într-o formă mică de ciocolată, creată cu dragoste și implicare.

Sunt un om care trăiește și într-o lume plină de creativitate și care pășește cât mai departe pe calea adevăratei culturi a ciocolatei, una dintre cele mai vechi ce datează de pe vremea aztecilor și mayașilor.

Sunt inginer și iubesc și această profesie, precum iubesc și tot ce înseamnă Guilty Pleasure în viața mea. Voi spune mai multe despre parcursul meu profesional în cultura ciocolatei. Încă de la început, am mers până în pânzele albe ale halatelor de maeștri ciocolatieri din Londra, și nu numai, unde am învățat despre intimitatea transformărilor, de la boaba de cacao la crearea adevăratei ciocolate. Am păstrat acest „obicei” și continui să merg peste tot în lume pentru a fi mereu în contact cu maeștri ciocolatieri talentați și cu cele mai noi tehnici de realizare a ciocolatei, asocieri de ingrediente pentru rețete deosebite și pentru a afla secrete bine păzite.

Dacă ar fi să raspund simplu la cine este Roxana Știrbu, aș spune atât: Roro își dorește să deschidă și să dezvolte adevărata cultură a ciocolatei și în România. Aceasta este sintagma care mi-aș dori să fie asociată cu misiunea mea de ciocolatier: deschiderea și dezvoltarea culturii ciocolatei.

De unde a venit atracția pentru ciocolată și cum v-ați dedicat ciocolatei?

R. Ș.: Am descoperit o lume întreagă în acest cuvânt simplu: ciocolată. Pe măsură ce m-am specializat și am urmat școli de prestigiu în domeniu, cu exigențe și susținere spre talent și implicare autentice, m-am descoperit pe mine. Am aflat despre sensibilitatea inimii mele, iar inima mi-a spus că acesta este drumul meu. Și am început să merg spre el.

Descopăr, în continuare, ce se află în inima mea cu fiecare rețetă clasică sau poate curajoasă. Pralină de ciocolată belgiană cu bere sau cu caramel sărat sau asocieri clasice și consacrate. Cred că tot ceea ce am trăit m-a condus în acest punct.

Este important să vorbesc și despre dorința mea de a avea grijă de familia mea și de a înțelege că este important să putem alege o ciocolată de calitate, fără substituenți, fără ingrediente fake și creată corect din punct de vedere tehnic.

Oamenii iubesc ciocolata. Noi toți alegem să ne bucurăm de o pralină sau o bucățică de ciocolată. Și atunci îmi doresc să duc această alegere în lumea culturii adevărate a ciocolatei.

A mânca o ciocolată adevărată este o experiență a gustului care durează… și durează… și durează. De aceea, am creat zeci și zeci de rețete pentru o sărbătoare a gustului și mă bucur să le împărtășesc cu ceilalți creând momente magice prin intermediul atelierelor de ciocolată pe care le susțin în cadrul programelor de wellbeing organizate alături de partenerii de la Wellbeing.ro.

Vă las pe dumneavoastră să descoperiți care este acel gust care vă cucerește iremediabil. Le găsiți pe toate pe www.Guilty-Pleasure.ro.

Sunteți maître chocolatier. Cum obține cineva această titulatură?

R. Ș.: Există școli și academii de ciocolată în Anglia, Belgia și Franța. Ca în fiecare domeniu, există un parcurs profesional. Este deosebit de important să practici. Deci cele trei secrete ar fi: practică, practică, practică.

Ce obstacole ați întâmpinat de la fondarea Guilty Pleasure până azi?

R. Ș.: Eiiiiii… Iată o întrebare aproape capcană, aș spune. O întrebare excelentă pentru orice antreprenor. Obstacolele au fost și vor continua să fie. Nu a fost ușor să organizez un atelier tehnologizat așa cum îmi doream, fără compromisuri. La fel și în ceea ce privește furnizorii de materie primă autentică și de calitate. Poate nu este ușor nici să facem acest pas spre cultura ciocolatei, spre o ciocolată adevărată. Obstacolele sunt parte din viață și facem tot ceea ce ține cu noi pentru a le depăși constructiv.

Care au fost cele mai mari realizări de până acum?

R. Ș.: Fiecare pas este o realizare. Fiecare rețetă este o realizare. Fiecare colecție este o realizare. Cu această viziune construim.

Sunt momente în care suntem foarte ocupați și ne bucurăm de o atmosferă aglomerată. Se întâmplă în perioada Crăciunului, când avem foarte multe comenzi de cadouri și organizăm de asemenea foarte multe ateliere de ciocolată, sau în perioade cu momente speciale, când realizăm cadouri personalizate și, din nou, creativitatea poate merge ușor dincolo de limite.

Alte realizări pe care le apreciem din toată inima sunt reacțiile iubitorilor de ciocolată, cum îi numim noi pe clienții noștri. Iubim fiecare feedback și fiecare răspuns pe care îl primim după o comandă, și cu această ocazie încurajăm toți clienții să ne scrie pentru că ne ajută și apreciem foarte mult mesajele lor.

Munca dvs. înseamnă să produceți ciocolată artizanală. Care au fost cele mai extravagante comenzi pe care le-ați primit?

R. Ș.: O provocare de care am fost foarte încântați a venit din lumea parfumurilor. Am transpus mirosul a cinci parfumuri în ciocolată, mai exact în praline și mousse-uri. Pentru realizarea pralinelor s-au folosit notele de bază ale parfumurilor în combinație cu diferite tipuri de ciocolată pentru crearea gustului perfect.

De la o listă cu ingrediente extravagante, ca piper roz, iasomie, pară, grapefruit, până la conturarea aromelor finale, am testat fiecare ganache, atât cu ciocolată albă, neagră în diferite procente de cacao sau cu lapte, astfel încât gustul final al pralinei să fie memorabil.

Armonia gustului este diferita de cea a mirosului, culoarea parfumului este dată de ingredientul cel mai pregnant, iar culoarea pralinelor este dată de tipul ciocolatei folosite.

O altă provocare specială a fost pralina cu bere. Am creat praline cu bere, după o serie de teste serioase pentru a găsi echilibrul ideal dintre bere și ciocolată. Am testat mai multe sortimente de bere cu diferite specificități ale gustului și, în final, am obținut ceea ce ne-am propus – o pralină cu bere care a fost foarte apreciată.

Cum arată o zi din viața dvs.?

R. Ș.: Încep ziua alături de familie. Pentru mine este important tot ceea ce înseamnă familie. După care încep activitatea. Am un stil de viață activ, găsesc timp și pentru a face sport și alte câteva hobby-uri alături de cei dragi. Sunt un om activ.

Care sunt oamenii de la care ați învățat cel mai mult?

R. Ș.: Christophe Morell. Este un maestru pe care îl apreciez și merg cu multă curiozitate la cursurile sale.

Ce sfaturi ați da tinerilor care vor să devină ciocolatieri?

R. Ș.: Să iubească cu adevărat acest drum!