Directori din școli, licee și grădinițe publice din România au fost premiați pentru proiectele de transformare a educației în care s-au implicat în anul școlar 2021 – 2022, la Gala Premiilor pentru Directorii Anului 2022. Câștigători au fost patru lideri educaționali din Ditrău (jud. Harghita), Curcani (jud. Călărași), Popricani (jud. Iași) și Iași, care au avut rezultate excepționale precum reducerea abandonului școlar sau a analfabetismului funcțional în școlile pe care le conduc. Directorul Anului 2022 a fost desemnată Cristina Hadâmbu, director la Liceul Tehnologic „Puskás Tivadar” din Ditrău (jud. Harghita).
Sub lumina reflectoarelor de la Ateneul Român au stat directorii de școală care au reușit, prin viziune, implicare și dăruire, să schimbe în bine contextul educațional din școala și comunitatea din care fac parte. Distincțiile primite de ei sunt „Directorul Anului pentru Egalitate de Șanse”, „Directorul Anului pentru Antreprenoriat” , „Directorul Anului pentru Inovare”, precum și cea de „Directorul Anului 2022”. Evenimentul a ajuns anul acesta la a șasea ediție.
Directorul Anului 2022, Cristina Hadâmbu – un lider educațional cu viziune pentru reducerea abandonului școlar
Cristina Hadâmbu, directorul Liceului Tehnologic „Puskás Tivadar” din Ditrău (Jud. Harghita), a primit anul acesta premiul Directorul Anului 2022.
Video-reportajul cu povestea Directorului Anului 2022 poate fi urmărit aici.
Simona Elena Voinescu – directorul de școală cu abilități antreprenoriale și sociale
Premiul Directorul Anului pentru Antreprenoriat a fost câștigat la această ediție de Simona Elena Voinescu, director la Școala Gimnazială Popricani, județul Iași, care, prin intermediul unui proiect finanțat din fonduri europene, a digitalizat toate cele 16 spații de învățământ cu table interactive, laptopuri, videoproiectoare, dotând un laborator de TIC cu 24 de desktopuri. Toți cei 291 de elevi ai școlii au beneficiat de tablete și au participat online la ore în procent de 100%. Cele 31 de cadre didactice au primit laptopuri performante în custodie cu ajutorul cărora, profesorii de matematică, de exemplu, au creat un site cu teste pentru Evaluare Națională, ale căror rezultate erau accesibile elevilor în timp real. Această resursă educațională a fost pusă la dispoziția profesorilor din toată țara.
În ceea ce privește impactul celor de mai sus, procentul de promovare la Evaluarea Națională a crescut la 93,3% în anul școlar 2021-2022, iar la disciplina matematica, pentru prima data în ultimii 8 ani, procentul de promovabilitate a fost de 100%.
Video-reportajul din comunitatea Directorului Anului 2022 pentru Antreprenoriat poate fi urmărit aici.
Arhitectul inovator al curriculei școlare – Viforel Dorobanțu, director al Școlii Gimnaziale Nr. 1 Curcani, jud. Călărași
Premiul Directorul Anului pentru Inovare a fost acordat lui Viforel Dorobanțu, director al Școlii Gimnaziale Nr. 1 Curcani (Jud. Călărași), școală pilot din 2021. În această pilotare, Viforel a propus o nouă arhitectură curriculară, aducând câteva noutăți notabile:
- studierea fizicii începând cu clasa a V-a și a chimiei începând cu clasa a VI-a;
- renunțarea la lucrările scrise la limba română și matematică (lucru preluat și de Ministerul Educației, începând cu anul școlar 2022-2023);
- scăderea numărului de ore la matematică de la 4 la 3.
Video-reportajul despre Directorului Anului pentru Inovare 2022 pentru Inovare poate fi urmărit aici.
Georgiana Livia Antoci – directorul care crede că fiecare copil merită mai mult. Mai ales cei defavorizați
Georgiana-Livia Antoci este director la Școala Gimnazială „Elena Cuza” din Iași. În anul școlar 2021-2022 Georgiana a inițiat sub deviza „Fiecare copil merită să știe mai mult!” proiecte prin care cadrele didactice au putut să sprijine mai mult integrarea rapidă și ușoară a tuturor copiilor, în ritmul cu care erau obișnuiți înainte de pandemie.
Video-reportajul din comunitatea Directorului Anului 2021 pentru Egalitate de Șanse poate fi urmărit aici.
Premii de peste 30.000 euro pentru directorii câștigători ai Galei
Fiecare dintre cei patru directori câștigători ai acestei ediții a Galei Premiilor pentru Directorii Anului primește un premiu în valoare de 3.500 de euro. Scopul acestui premiu este de a susține directorii în proiectele pe care le au în derulare sau care urmează să fie începute în școala din care fac parte.
În plus, cei patru câștigători primesc și o bursă integrală la Academia de Leadership și Management Școlar, program organizat de AVE pentru dezvoltarea și creșterea abilităților de leadership și management dedicat directorilor de școli, grădinițe și licee care vor să îmbunătățească rezultatele educaționale din instituțiile pe care le conduc. Bursa valorează 3.300 de euro și este oferită de AVE și partenerii Academiei.
Te-ar putea interesa si
-
Participă la un CONCURS haios: „Desen stȃngaci. Armonia apelor”, ediţia a III-a
-
Ziua Internațională a Grădinilor Zoologice și a Parcurilor, cu “Focus to Green Eco Life”
-
Metrologia emoţiilor: cer senin şi soare la #apecurateasumate
-
Zi dedicată protejării Păsărilor şi Insectelor – 11 mai cu #focustogreenecolife
-
Săptămȃna arborilor – copiii ȋşi doresc un spaţiu verde #FocusToGreenEcoLife