April 21, 2024

Cât mai e până se întunecă, fără ceas. Metoda folosită de salvamontiști

Nu mai fi „surprins” de venirea întunericului.

Cei care vor să înfrunte munții s-ar putea folosi de o metodă simplă de calculare a timpului de lumină rămas, care, deși pare rudimentară, funcționează excelent.

Ca să nu mai fie „surprinși” de venirea întunericului, cei care vor să înfrunte munții s-ar putea folosi de o metodă simplă de calculare a timpului de lumină rămas, care, deși pare rudimentară, funcționează excelent și pe care salvamontiștii o folosesc de mulți ani. Cu fața către soare, întindeți brațul la maximum. FOTO Salvamont Argeș

Cu fața către soare, întindeți brațul la maximum.

Salvamontiștii argeșeni trag frecvent semnale de alarmă cu privire la faptul că ascensiunile montane necesită o anumită pregătire, echipament adecvat și calcularea corectă a timpului de parcurs, astfel încât montaniarzii nu doar să urce traseele, ci să le și coboare în siguranță.

Nu toți cei care fac turism sau urcă pe munte țin cont de aceste sfaturi. În urmă cu doar câteva săptămâni, salvamontiștii argeșeni au pornit în căutarea unor turiști plecați nepregătiți pe munte: cinci tineri, care, cu numai două lanterne, au plecat la o oră total nepotrivită (ora 17) din Călțun, pe poteca Moș Gore (marcată cu cruce albastră), care ajunge la tunelul Transfăgărășan.