Oameni de treabă – Cel mai recent film al lui Paul Negoescu, a putut fi admirat în avanpremieră în cadrul Les Filmes de Cannes a Bucharest. Al patrulea lungmetraj al regizorului se remarcă prin combinația aparte de comedie neagră și thriller polițist în care personajul principal, Ilie, șef de poliție, încearcă să ducă o viață liniștită. Filmul ajunge pe marile ecrane pe 25 noiembrie. Până atunci, vă invităm să aruncați o privire în culise, alături de regizorul Paul Negoescu.
Psychologies: Sunteți la al patrulea lungmetraj din carieră. Ce vă inspiră de obicei și ce v-a inspirat acum să faceți un film polițist?
Paul Negoescu: Nu mă inspiră ceva anume. Sau mă inspiră multe lucruri, dar la un nivel subconștient. Nu a fost intenția mea să fac un film polițist, așa s-a întâmplat să fie, să vină la mine cineva cu un scenariu bun, cu o poveste polițistă.
Este primul film regizat al cărui scenariu nu a fost scris de dvs. Ce v-a convins să vă implicați și să-l duceți la bun sfârșit?
P. N.: M-a interesat profund personajul principal. Nu-mi doream în mod special să fac un film despre viața unui polițist de la țară, dar felul cum e construit personajul principal m-a interesat foarte mult. Este vorba de un om care nu-și dorește decât să fie un om normal, își pune ștacheta foarte jos, dar ratează cu desăvârșire.
Titlul filmului incită din start, m-am gândit și la oameni buni, și la oameni care fac treabă. Dar simt și un pic de ironie. Se regăsește toată această combinație în film?
P. N.: Eu zic că se regăsește. Oameni de treabă suntem cu toții. Nu cred că e cineva care să nu se considere om de treabă. Până și cel mai corupt primar, ministru sau până și Putin cred că se consideră om de treabă. De aici vine această senzație de dublu sens.
Arta imită viața sau viața imită arta?
P. N.: Nu știu să răspund. Cred că ambele variante sunt valabile.
Suntem o țară tristă, plină de umor?
P. N.: Cred că suntem, într-adevăr, o țară destul de tristă și că umorul a fost folosit deseori ca o distragere de la suferință. Dar asta nu înseamnă neapărat că excelăm la umor. Chiar dacă e folosit des, umorul folosit nu e neapărat de cea mai bună calitate. Gândiți-vă că încă mai sunt spectatori care se amuză când aud înjurături într-un film.
Te-ar putea interesa si
-
Vrei să ştii cȃt de mare este inima ta? Strȃnge pumnul! #Apecurateasumate
-
Alegem să sărbătorim Pacea din interior. „Ape curate asumate” în inima ta
-
TOP cȃstigători Desen Stȃngaci, inspirat de „Ape curate asumate”
-
Participă la un CONCURS haios: „Desen stȃngaci. Armonia apelor”, ediţia a III-a
-
Ȋmpreună, de Ziua Mondială a Prieteniei, la “Ape curate asumate”