April 21, 2024

Primul proiect new-media al regizoarei Anca Damian va fi prezentat la Institutul Goethe

În căutarea paradisului A.R. este o expoziție de realitate augmentată ce acompaniază cel mai recent lungmetraj al regizoarei Anca Damian: Insula. Expoziția va putea fi vizitată la Institutul Goethe din București de joi, 27 octombrie până sâmbătă, 19 noiembrie 2022.

După un periplu la marile festivaluri printre care Big Screen Competition Rotterdam, Goteborg IFF, Competitia Internationala la Annecy IFF, Busan IFF (și în peste 50 de festivaluri până acum), filmul Insula va intra în cinema din 11 noiembrie. Plecând de la cartea Robinson Crusoe publicată în 1719, Gellu Naum a abordat în stilul suprealist caracteristic temele aventurii, naufragierii și singurătății în piesa de teatru Insula (1979). Textul a avut parte de diferite montaje, dar proiectul de teatru-concert conceput de Ada Milea & Alexander Bălănescu Quartet a fost unul dintre cele mai de succes adaptări. Comisionat de Oxford Contemporary Music, spectacolul a avut premiera în 2006, la Wesley Memorial Church în Londra iar ulterior s-a bucurat de un mare success în România. Inspirată de această adaptare, Anca Damian a imaginat filmul de animație Insula – un musical post-modern care reactualizează tema lui Robinson Crusoe la realitățile contemporane: criza climatică, tema refugiaților, revizitarea colonialismului din perspectiva secolului 21.

Până la vizionarea filmului în cinema, publicul este invitat să plonjeze în oniricul univers vizual al filmului. În căutarea paradisului A.R. este o expoziție imersivă ce folosește noile tehnologii pentru a augmenta scene-cheie din film printr-un limbaj artistic încă nou și în curs de dezvoltare. Anca Damian ne invită să intrăm în lumea filmului, folosind ecranele telefoanelor mobile și tabletelor pentru a parcurge o călătorie inițiatică în căutarea Paradisului – plecând de la coliba lui Robinson, către ocean și apoi către turnul din Babel unde are loc Carnavalul Plăcerilor. Aveți grijă că veți întâlni pe drum pirați și este posibil să fiți devorați de Mama Natură!

Aflat la intersecţia artelor (literatura, teatru, muzică, arte vizuale, coregrafie), filmul Insula are un univers imersiv care incită să fie perceput, nu numai privit. Prin expoziţia de realitate augmentată spectatorul experimentează căutarea Paradisului alături de personajele filmului, devenind el însuşi parte din univers”, a declarat Anca Damian.

Expoziția este cu intrare liberă și poate fi vizitată la Institutul Goethe (Calea Dorobanți 32, București) joi și vineri între 16:00 – 20:00 sau sâmbătă între 11:00 – 17:00. Lucrările pot fi explorate în realitate augmentată prin intermediul aplicației In Search of Paradise AR disponibilă pe App Store și Play Store, iar vizitatorii expoziției vor fi ghidați de personalul institutului, dacă este solicitat acest lucru.

Mai multe informații în evenimentul Facebook dedicat: https://www.facebook.com/events/778776396885222/778776440218551/ și pe pagina de Instagram https://www.instagram.com/the_island_film/

Produs de Aparte

Parteneri: Institutul Goethe București, Asociatia Română a Femeilor în Cinema

Proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București afectiv 2022. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Radio România Cultural, Revista Psychologies, Observator Cultural, GLAMOUR, Zile și Nopți, Ziarul Metropolis, Happening.

_

„Insula” este cel de-al şaptelea lungmetraj al regizoarei, iar „În căutarea paradisului A.R.” marchează primul ei proiect new media.